Alles over allergie voor katten.
Allergie

9 vragen over allergie voor katten

Allergie voor katten kan zich mild uiten, maar het kan ook een gemene allergie zijn die tot longschade kan lijden. Wanneer je aanwijzingen voor een allergie voor katten hebt dan kun je beter niet lichtvaardig besluiten om een kat in huis te nemen. Wanneer je allergie zo heftig is dat er niet mee te leven valt, dan is het heel verdrietig om afscheid te moeten nemen van het dier. Niet alleen verdrietig voor jezelf of voor je gezin, maar zeer zeker ook voor je kat. De volgende informatie helpt je om een weloverwogen beslissing te maken.

Iemand benaderde me met de vraag: ‘Mijn man en één van mijn zoontjes zijn allergisch voor katten, maar we willen zo graag een kat. Nu hebben we gehoord dat er speciaal voer tegen kattenallergie is…’ Jammer genoeg moest ik haar teleurstellen. Het voer, waar ze op doelde, is alleen voor katten die zelf een voedselallergie hebben. Na deze grappige verwarring praatten we verder.

Haar moeder had een kat, een Britse korthaar, waar beide kinderen (7 en 9 jaar oud) stapelgek op waren. Op deze kat reageerde haar zoontje van 9, met de kattenallergie, niet allergisch. Maar als het zoontje bij een vriendje met een kat thuis op zolder speelde, dan begon zijn neus wel te lopen en zijn ogen te tranen.
Uit andere voorbeelden die ze aandroeg, kwam telkens naar voren dat haar man en zoontje een allergische reactie kregen in huizen waren katten aanwezig waren. Maar niet in alle huizen, zoals bleek. Dat werkt verwarrend, zijn ze nu wel of niet allergisch voor katten? Zouden het kunnen wagen en een kat nemen? In de laatste paragraaf – ‘Lizzy’ – kunnen jullie lezen hoe dit verhaal verder ging.

Ons gesprek riep diverse vragen bij mij op die ik voor je op een rijtje heb gezet.

1 Wat is allergie precies?

Een allergie is een overbodige reactie van het afweersysteem op onschuldige stofjes (allergenen) die op zichzelf geen schade toebrengen, maar bij sommige mensen leiden tot een lichamelijke reactie.

2 Wat veroorzaakt allergie voor katten?

Kattenallergenen zijn eiwitten die Fel D genoemd worden. Dit komt van Felis Domestica wat huiskat betekend. Het zijn eiwitten die voornamelijk geproduceerd worden in de talgkliertjes van katten en in mindere mate in de haarzakjes, speekselklieren en anaalklieren. Ook wordt het aangetroffen in kattenurine. Tijdens het wassen verspreiden katten de eiwitten door de vacht. Hoe meer katten je in huis hebt, hoe meer allergenen.

Er zijn meerdere kattenallergenen, variërend van Fel D 1 t/m 8. Het merendeel van mensen die allergisch zijn voor katten (90%) reageren op Fel D 1 wat het meest in de huidschilfers van katten gevonden wordt. Fel D 4 staat op een goede tweede plaats, dit eiwit komt het meest in het speeksel voor.

Volgende pagina >>