9 vragen over allergie voor katten (3)

5 Kun je testen of je een allergie hebt?

Alleen allergisch zijn voor katten komt bijna nooit voor. Mensen die allergisch zijn voor katten zijn dit ook vaak voor huisstofmijt, pollen en schimmel. En andersom, mensen die bekend zijn met luchtweg-allergieën zoals hooikoorts, huisstofmijt, huisdieren of schimmels lopen een vergroot risico om alsnog allergisch te worden voor katten. Bovendien zijn er bepaalde kruisreacties. Sommige eiwitten in allergenen (o.a. in voedingsmiddelen) lijken sterk op elkaar. Ben je allergisch voor berkenpollen, dan is de kans groot dat je ook gevoelig bent voor appels, noten en wortelen. Iemand die allergisch is voor honden en katten, zal vaak last hebben van varkensvlees. Het is vaak een enorme klus om uit te vinden waar iemand allergisch voor is.

Huisstofmijt.

Er zijn twee gangbare manieren om vast te stellen waar je allergisch voor bent:

A. RAST-test
Er wordt bloed afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht en gecontroleerd op antistoffen via de RAST-methode. De belangrijkste antistof bij kattenallergie is immunoglobuline E (IgE).

B. Priktest
Geconcentreerd allergeen wordt op de huid aangebracht. Vervolgens wordt een minuscuul gaatje in de behandelde huid geprikt. Hoe groter de bult die vervolgens ontstaat, des te heviger je allergie.

6 Kun je een allergische reactie behandelen?

Het medicijn om een allergische reactie te onderdrukken of te verminderen is antihistamine. Dit is onder verschillende merknamen verkrijgbaar. Antihistaminica, neussprays en diverse andere middelen helpen de symptomen van de allergie te verlichten, maar zijn niet ideaal als oplossing voor de lange termijn. Als je allergisch bent voor katten kun je het beste gaan praten met een allergoloog – immunoloog over het eventueel volgen van immunotherapie.

Wat is immunotherapie?
Immunotherapie is bedoeld om de oorzaak van je allergie aan te pakken. Je allergieklachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Bij immunotherapie krijg je gedurende langere tijd (drie tot vijf jaar) een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor je allergisch bent (allergeen) toegediend. Dus: bij allergie voor katten krijg je een bepaalde hoeveelheid kattenallergenen toegediend. Je immuunsysteem raakt op deze manier gewend aan deze stof. Het immuunsysteem zal op den duur minder of helemaal niet meer reageren op het allergeen. Hierdoor krijg je steeds minder last van typische allergieklachten.

Er is bewijs gevonden dat het blootstellen van vatbare kinderen in de eerste drie maanden van hun leven mogelijk kan zorgen voor het ontwikkelen van een ongevoeligheid voor de allergenen. Maar dit bewijs is niet sterk genoeg om het aan te raden als vorm van preventie.

<< vorige pagina / volgende pagina >>