9 vragen over allergie voor katten (4)

7 Zijn er hypoallergene katten?

Een Amerikaans bedrijf, Allerca (nu Lifestyle Pets), ontwikkelde een genetisch gemanipuleerd ras, specifiek om weinig allergie te veroorzaken. Ze noemden dit ras Allerca en beweerden dat het een hypoallergene kat was. Deze prijzige katten bleken echter net zo min hypoallergeen als iedere andere kat. Jammer genoeg bestaat er dus geen volledig hypoallergeen kattenras.
Enkele rassen produceren mogelijk minder Fel D 1 en/of verspreiden minder huidschilfers. Dit noemt men hypoallergene rassen. Maar binnen eenzelfde ras is niet elke kat identiek, dus er is geen garantie. Mannelijke katten produceren overigens een grotere hoeveelheid Fel D 1 dan de vrouwelijke. Castratie verminderd de productie ook. Maar hier is conflicterende data over. Hieronder een opsomming van de rassen en de mogelijke voordelen die ze meebrengen.

A. Bij allergie voor huisstof:
Haarloze katten zoals de Sphynx,
Don Sphynx en Peterbald;
Rex rassen zoals de Devon Rex,
Cornish Rex en LaPerm;
Blauwe Rus.

Is men niet specifiek allergisch voor katten, maar wel voor stof (wat ook aan kattenharen kan kleven), dan zijn de haarloze rassen, de Rex rassen en de Blauwe Rus het onderzoeken zeker waard. Rex rassen hebben dunne beharing wat betekent ook dat er minder haartjes zijn die moeten vernieuwd worden. Niet elke Rex verhaart op dezelfde manier. Sommigen verharen in een zeer laag tempo het hele jaar door, anderen verharen op een korte tijd in de lente en herfst. Dit zorgt op dat moment voor een groter allergie risico, maar is dan weer beperkt in tijdsduur. Dit verschil ligt niet in deze Rex rassen onderling, maar echt van kat tot kat. Een korte en dunne vacht impliceert ook dat de vacht minder dode huidcellen en speeksel vasthoudt.

La Perm.

De haren die de LaPerm – de (half)langhaar Rex – verliest wordt grotendeels in de vacht vastgehouden door de krulletjes. Daardoor verspreiden deze haren zich veel minder in de omgeving.
De Blauwe Rus verhaart minder dan andere rassen.

B. Bij allergie voor Fel D 1:
Blauwe Rus, Siberische kat, Abessijn en Maine Coon.

De meeste Blauwe Russen produceren minder Fel D 1 en verharen zoals gezegd iets minder, waardoor ook de verspreiding van Fel D 1 beperkt wordt. De Siberische kat en Abessijn produceren ook minder Fel D 1. De Main Coons produceert minder huidschilfers waar deze allergeen in zit.

Siberische kat.

De haarloze katten produceren wel Fel D 1, en veroorzaken zelfs nog meer allergie door de hogere productie en verspreiding van huidvet. Soms is allergie dan ook de reden dat deze katten een T-shirtje wordt aangedaan. Gelukkig vinden de meeste Sphynxen (en dunbehaarde Rexen) dat niet al te vervelend.

<< vorige pagina / volgende pagina >>