9 vragen over allergie voor katten (5)

8 Een kat in huis, niet doen of misschien toch wel?

Het meest effectief, als je allergisch bent voor katten, is het om katten en de omgeving waarin ze leven te vermijden. Maar dat is voor de echte kattenliefhebber niet echt een optie. Vandaar is er veel aandacht voor hypoallergene kattenrassen.

Zoals gezegd bestaat er geen hypoallergene kat. Iedere kat produceert namelijk allergenen, de mate waarin varieert per individuele kat. Een rasloze kat zou ook een lagere productie van allergenen kunnen hebben, terwijl binnen de ‘hypoallergene rassen’ ook individuen met een hoger productie kunnen zitten.
Bij een aantal van deze rassen zouden we onszelf ook moeten afvragen of het welzijn van de kat niet in het geding is. Willen we heel veel geld uitgeven aan een raskat waarvan we na een paar jaren heel verdrietig afscheid moet nemen omdat het diertje doodziek is geworden door erfelijke gebreken?
Kijk voor meer informatie over de gezondheid van diverse kattenrassen op www.raskattenwijzer.nl/raskattenoverzicht.

Wanneer je een kat als huisdier wilt is het belangrijk om allereerst uit te zoeken of je allergisch reageert op katten. De allergie is in principe het probleem van de mens en de kat zou daar niet de dupe van mogen worden. Om te voorkomen dat je meteen weer afscheid van je kat moet nemen met allergie als reden, zou je proefondervindelijk kunnen testen of je allergisch bent en de mate waarin je het bent.
Een bezoek aan mensen met een kat, een opvang, een cattery of een kattencafé, kan je helpen bij je beslissing. Aai katten en laat ze op schoot springen. De dingen die je ook met een eigen kat zult doen. Als je allergisch reageert, kijk dan hoe dit zich uit. En uiteindelijk moet jij jezelf de vraag stellen: ‘heb ik de symptomen er voor over?’

Niet doen
Een ernstige allergie voor katten is op de lange termijn met medicatie niet goed te onderdrukken. Het houden van katten kan er toe leiden dat je dan niet meer goed kunt functioneren. Ook mensen met astma of eczeem kunnen beter niet beginnen aan een kat als huisdier. Je zou astma kunnen onderdrukken maar op den duur longschade kunnen ontwikkelen.

Ook voor kinderen met luchtwegallergieën, zoals voor huisstof, is het houden van katten af te raden. Deze kinderen kunnen gemakkelijk een kattenallergie naast de oorspronkelijke allergie ontwikkelen. Heeft het kind al een milde allergie voor katten, dan kan de allergie zich veel sterker manifesteren. Overigens, hoe ouder het kind is hoe kleiner de kans is om een extra allergie te ontwikkelen.

Misschien toch wel?
Bij volwassenen zou je een milde allergie, met uitingen zoals niezen, redelijk goed kunnen onderdrukken met anti-allergie medicijnen en aanpassingen in huis.

<< vorige pagina / volgende pagina >>