9 vragen over allergie voor katten (6)

9 Hoe kun je een allergische reactie te voorkomen?

Probeer alle andere allergenen je huis uit te krijgen als je je kat een eerlijke kans wilt geven. Mensen die allergisch zijn voor huidschilfers van katten zijn dit, zoals gezegd, ook vaak voor huismijt, stof en schimmel. Hier staan tips om je te helpen om je allergie onder controle te krijgen zodat je toch kunt genieten van het gezelschap van katten.

Wassen van de kat
Het wekelijks wassen van de kat zou een bijdrage kunnen leveren aan minder Fel D1 in de lucht, maar de oorspronkelijke hoeveelheid is al naar twee dagen weer hetzelfde als dat het was. Bij een ernstige allergie helpt dit niet voldoende. Bij een mildere allergie kan dit in combinatie met andere maatregelen wel een bijdrage leveren.

Houd je huis stof- en huismijtvrij
Huidschilfers hechten zich vrij gemakkelijk aan zachte materialen zoals gordijnen, vloerbedekking en stoffen bekleding. Vervang vloerbedekking door een glad materiaal zoals laminaat of tegels. Vervang gordijnen door lamellen of rolgordijnen. Is dit niet mogelijk, stofzuig dan regelmatig goed. Meubels met een gladde bekleding zoals leer houden minder stof vast. Berg alle losse dingen zoveel mogelijk op in dozen zodat je minder af te stoffen hebt en was de stoffen knuffeldieren van de kinderen.

Miele ©

Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Daarnaast is een HEPA luchtreiniger ook een goed idee. HEPA is een afkorting van High Efficiency Particulate Absorbing en is een speciaal filter die zeer fijne stofdeeltjes uit de uitgeblazen lucht van een stofzuiger haalt. Hoe goed hij filtert wordt aangegeven met een getal. Hoe hoger dat getal, hoe beter. Een HEPA13 filter is dus beter dan een HEPA12 filter. Over het algemeen zijn de HEPA filters uitwasbaar. Zo niet, dan zal je met regelmaat moeten vervangen. Denk aan eens per jaar.

Zorg daarnaast voor uitwasbare anti-huismijthoezen om vooral je beddengoed en stoffen meubels mee te bedekken. Was je beddengoed minstens eens per twee weken warmer dan 40 ºC.
Houd je ramen zo lang mogelijk open, zodat allergenen hun weg naar buiten kunnen vinden en frisse lucht door de kamer kan circuleren.

Nog meer tips
Pas op met direct contact zoals het kussen en knuffelen van je kat. Houdt de kat uit de slaapkamer omdat je daar toch zo’n acht uur per dag doorbrengt. Laat iemand anders je hem borstelen, buiten.
Haal geurkaarsen, potpourri en luchtverfrissers en interieurparfums weg. Al deze dingen zijn berucht om het verergeren van allergiesymptomen.
Verdelg schimmel, bijvoorbeeld in de badkamer. Maar zorg ook dat je potplanten niet zo nat zijn dat ze gaan schimmelen.
Schoenen nemen allergenen van buiten mee. Leg buiten een goede mat neer zodat je de zolen schoon kunt maken.

<< vorige pagina / volgende pagina >>