9 vragen over allergie voor katten (7)

Lizzy

In het begin van dit artikel schreef ik over iemand wiens echtgenoot en een van haar zoontjes allergisch reageerden op katten. De kinderen waren heel dol op de kat van oma en wilden al jaren dolgraag zelf een kat, maar ze had het nooit aangedurfd. Haar echtgenoot reageerde doorgaans met behoorlijk heftige niesbuien en tranende ogen op katten. Bij het zoontje was de allergie veel milder en verder was hij nergens allergisch voor. Bij beiden was de allergie minder heftig als het huis waar de kat woonde stofvrij was.
Na het lezen van alle informatie werden de mogelijkheden om het gezin met een katje uit te breiden besproken. Het was een groot voordeel dat het huis al zo was ingericht dat het goed stofvrij te houden was. Zowel de vloeren als de meubelstoffen waren glad zodat stof minder goed hechtte.

Lizzy.

Ze waren geïnteresseerd geraakt in het Siberische ras dat minder Fel D 1 scheen te produceren. Ze besloten om proefondervindelijk uit te zoeken wat hun allergische reactie op dit ras zou zijn en maakten een afspraak met een kleine cattery om het gezin onder te dompelen in Siberische katten.
Pas als de allergische reacties zouden meevallen zou er gesproken worden over de aanschaf van een katje, hoe graag de kinderen het ook wilden. Beter nu een beetje verdriet dan enorm veel verdriet wanneer ze afscheid zouden moeten nemen van een diertje dat ze al in hun hart gesloten hadden.
Tot ieders verbazing bleven de allergische reacties uit. Het ging zelfs zo goed dat de knoop werd doorgehakt, een Siberisch kitten uit dat bewuste nest zou het gezin verrijken. De keuze viel op een poesje, omdat uit onderzoek gebleken was dat vrouwelijke katten minder Fel D 1 produceren.

Lizzy, zoals ze door de kinderen werd genoemd, heeft het hart van het hele gezin gestolen. Meer dan een jaar later gaat het nog steeds heel goed. Geen spoor van allergie. De kinderen en Lizzy zijn onafscheidelijk, het x-box- en tabletgebruik is nog nooit zo laag geweest. Straks, als ze oud genoeg is, wordt ze gecastreerd*. Dit zou het Fel D 1 niveau nog verder naar beneden kunnen brengen. Het nemen van Lizzy was een doordachte keuze en daardoor een goede keuze.

Dit verhaal kent een happy end, maar het is geen garantie dat het bij jezelf ook zo verloopt. Dus ga, net als de eigenaren van Lizzy, niet over één nacht ijs bij de aanschaf van een kat.

Download de pdf van ‘9 vragen over allergie voor katten’ hier

* ) Verschil castratie en sterilisatie: Eigenlijk worden de kater en poes allebei gecastreerd. De term ‘castratie’ betekent het wegnemen van de geslachtsklieren, dus het verwijderen van testikels of eierstokken. De term ‘sterilisatie’ betekent het afbinden van de eileider of zaadstreng. Daarbij blijft dus de geslachtsklier behouden en daardoor ook al het gedrag dat bij een mannetje- of vrouwtjesdier hoort.

Bronnen:

 1. Raad voor Dierenaangelegenheden: Allergie voor dieren (februari 2007). Inventarisatie over het voorkomen van allergische reacties bij de mens als gevolg van blootstelling aan dierlijke allergenen.
 2. Environmental assessment and exposure control: a practice parameter – furry animals:Jay Portnoy, MD, Kevin Kennedy, MPH, James Sublett, MD (2012).
 3. Kat en Allergie: Marten van Garderen.
 4. Stichting Kattenzorg Nijmegen.
 5. Kattenforum Sjed.
 6. gezondr.nl/allergisch-katten-kattenallergie
 7. American Pet Products Manufacturers Association 2009-2010 – National Pet Owners Survey.
 8. AAAAI – American Academy of Allergy Asthma & Immunolgie.
 9. Do You Long to Adopt a Cat, But Are Allergic to Them? thesprucepets.com/controlling-cat-allergies-553869
 10. INDOOR Biotechnologies: Position Statement on “Hypoallergenic” Siberian Cats – Revised March 2009.
 11. An update on molecular cat allergens: Fel d 1 and what else? Chapter 1: Fel d 1, the major cat allergen: B. Bonnet, K. Messaoudi, F. Jacomet, E. Michaud, J. L. Fauquert, D. Caillaud and B. Evrard
 12. Fel d 1 and Fel d 4 levels in cat fur, saliva, and urine: Suzanne M. Kelly, PhDEmail the author PhD Suzanne M. Kelly, Jacob Karsh, MD, CM, FRCPC, Jennifer Marcelo, BHSc, Douglas Boeckh, DVM, Nate Stepner, MHSc, D Litt, Bryan Santone, HBSc, MBA, Jimmy Yang, MBA, William H. Yang, MD, FRCPC.
 13. Wikipedia.

<< vorige pagina / begin >>