Natuurlijk gedrag, Verrijking

Aan de wandel met je kat

Geven wij onze katten de volledige vrijheid, of houden we ze binnen? Gelukkig zijn er meer opties, waarvan je kat aangelijnd uitlaten er een is.

De discussie of je kat vrij rond mag lopen of niet komt steeds vaker in de media. Katten zijn jagers en bedreigen in de opinie van sommige mensen de (weide)vogelstand. Op die discussie wil ik nu niet ingaan, al denk ik dat alleen de mens schuldig is aan de afbraak van de biodiversiteit. Het gaat er om dat katten kat moeten kunnen zijn. Ze moeten het natuurlijk gedrag kunnen uitleven waar ze voor gemaakt zijn. Dat houdt in dat ze moeten kunnen jagen, klimmen, dingen ontdekken, krabben, springen, noem maar op. Katten die gewend zijn om buiten vrij rond te lopen krijgen dit allemaal op een presenteerblaadje. Als katten die mogelijkheden niet hebben dan ontwikkelen ze gedragsproblemen. Katten die binnen gehouden worden hebben meer gedragsproblemen dan buitenkatten.

Het is lastig om van een buitenkat weer een binnenkat te maken. Dus denk bij de aanschaf van een kat goed na over wat je wil. Beslis jij dat je kat binnen moet leven, dan moet je het huis zo inrichten dat je kat zijn natuurlijk gedrag kan uitleven. Hier is veel informatie over te vinden als je zoekt op ‘omgevingsverrijking’. Fijner voor de kat is het als hij ook nog eens de toegang heeft tot een omheinde tuin, of anders een ren. Hij kan in het zonnetje liggen, de wind in zijn vacht voelen en achter bladjes en insecten aanjagen. Niet iedereen heeft echter een tuin, of op z’n minst een balkon van redelijke grootte. Daarom wil ik nog een mogelijkheid bespreken om je kat het buitengevoel te laten meemaken zodat zijn dag wat afwisselender wordt.

Samen wandelen

Daarvoor heb je een harnasje nodig met een rollijn. Kies een zacht harnasje wat de druk over borst en buik verdeeld. Als eerste moet je kat vertrouwt worden met een tuigje. Dat gaat stapsgewijs. Elke stap die je kat zet beloon je totdat hij ook de volgende stap accepteert. Vervolgens beloon je  dan alleen nog die stap. Zo gaat het stap voor stap verder. Sluit altijd positief af  met een beloning voor een stap die goed gegaan is. Doe, indien nodig, een stapje terug. Forceer het niet, maar houdt korte sessies meerdere malen per dag. Het lijkt een lange procedure, maar het kan heel vlot verlopen.

Training

De eerste stap is het neerleggen van het tuigje, als je kat eruit zichzelf naar toe gaat, dan beloon je dat. Vervolg beloon je hem als hij aan het tuigje snuffelt, je hem mag aaien met het tuigje, je het even op zijn rug mag leggen, er een gespje dicht mag, er nog eentje dicht mag en hij uiteindelijk het tuigje om heeft.

Probeer hem in beweging te krijgen door hem achter zijn beloning aan te laten lopen. Laat hem er steeds langer achter aanlopen voordat je hem beloont, tot hij aan het lopen met een harnasje gewend is. Beloon hem ook als je de lijn aanklikt en deze over zijn lijf hangt. Laat hem er mee rondlopen en beloon dit, daarbij de tijd opvoeren. Uiteindelijk kunnen jullie naar buiten, indien mogelijk eerst oefenen in de tuin.

Naar buiten

Katten willen zelf controle over een situatie houden. Til daarom je kat binnen niet plompverloren op en zet hem buiten neer. Je kat zal dit niet waarderen en naar het veilige binnen willen vluchten. Laat de nieuwsgierigheid van hem het werk doen. Als het tijd is om samen naar buiten te gaan, zet je de buitendeur op een kier. Als je kat zijn neus door de kier steekt doe je de deur verder open. Laat je kat zelf beslissen de stap naar buiten te nemen. Je kunt hem uiteraard aanmoedigen door een beloning voor zijn neus te houden.

Buiten wandelen is voor jullie allebei spannend. Doe dit dan met name op tijden dat het daar niet druk is; als kinderen op school zijn en er weinig woon-werkverkeer is. Katten zijn territoriale dieren, die houden van voorspelbaarheid en controle over hun omgeving. Je doet de meeste katten geen plezier door steeds andere routes te kiezen. Bedenk voor je kat een of twee interessante routes met veel groen waar jullie veilig kunnen wandelen. Je zult zien dat hij steeds meer zelfvertrouwen gaat laat zien.

Mijn katten zijn uiteindelijk buitenkatten geworden omdat ik het geluk heb te kunnen verhuizen naar een rustig plekje, weliswaar met een straat voor mijn deur. In het begin liet ik ze aangelijnd uit. Ik heb mijn route bewust gekozen, weg van de straat, naar achteren, naar een hofje. Mijn katten gaan daar nog steeds naar toe, dat is het gebied waar ze vertrouwd zijn. Tot vandaag de dag wandelen we dat stukje vaak samen, zonder lijn, gewoon voor de lol.

Een kat is geen hond

Als je meent dat jij de weg bepaald, dan heb je het mis. Een kat is echt geen hond. Als je aan de lijn trekt gaan de meeste katten terugtrekken of liggen. Je moet katten laten geloven dat ze zelf de weg bepalen. Laat je kat zelf de weg zoeken. Gaat hij een richting op waar jij het niet mee eens bent, dan blokkeer je de lijn net zo lang tot hij een nieuwe richting zoekt die jij wel ziet zitten. Op dat moment de-blokkeer je de lijn. Zo kan jij enigszins de route bepalen. Je zal versteld staan hoe snel een kat dit leert en hij met veel plezier de route loopt die hij kent.

Veel succes met wandelen!

© Katse Praktijken