Luie rode kat met een flubberbuikje.
Fysiek

Flubberbuikje

Als Warrel voorbij loopt valt me iedere keer zijn flubberbuikje op. Met elke stap die hij zet zwaait het heen en weer. Betekent de losse huid dat hij een beetje uit vorm is… een ietsiepietsie te dik. Helemaal niet! Deze flap losse huid, stammend uit de oertijd, heeft meerdere belangrijke functies:

Bescherming tijdens gevechten
De buik is een erg kwetsbare plek omdat verwondingen daar kunnen leiden tot ernstige schade aan belangrijke organen die daar liggen. De losse huid zorgt voor extra bescherming wanneer, tijdens een gevecht, de vijand met zijn achterpoten probeert de buik open te klauwen.

Bewegingsvrijheid
De losse huid geeft Warrel de bewegingsvrijheid om zijn ledematen tot het maximale te strekken wanneer hij grote sprongen maakt.

Hulp bij de maaltijd
Voor Warrel zijn voorouders was de losse huid van cruciaal belang bij het eten van een prooi na het jagen. Het vermogen om de buik uit te rekken stelde de jager in staat om zijn maag propvol te stouwen omdat hij niet wist wanneer hij weer zou eten.

Het flubberbuikje is dus ook te zien bij slanke en actieve katten. Maar het is niet hetzelfde als een kat met een te dikke buik. Het is belangrijk om het niet te verwarren met overgewicht.

(Bron: Pam Johnson-Bennett)