Als je niet weet hoe katten elkaar begroeten, kijk dan eens hoe twee bevriende katten dat doen. Ze naderen elkaar met opgerichte staart en laten soms een vriendelijk ’rrrr’ horen voordat ze elkaars gezicht besnuffelen. Daarbij zie je zelfs dat ze hun ogen, traag knipogend, helemaal sluiten. Vervolgens zullen sommige katten weer elk hun weegs gaan, terwijl anderen de begroeting voortzetten en kop en wangen tegen elkaar wrijven. Katten die op zeer goede voet staan zullen ook hun flanken tegen elkaar aandrukken wanneer ze bij elkaar langslopen.
Als je bij het begroeten en aaien van je kat dit zoveel mogelijk probeert te imiteren, zal dat de kans op een positief contact vergroten en bouw je een goede relatie met hem op.
Imiteer een vriendelijke kat
- Maak jezelf klein om minder bedreigend over te komen. Ga op de vloer of op een stoel zitten.
- Staar je kat niet aan (dat voelt voor hem bedreigend) maar kijk naar een plek achter hem, daarbij traag knipogend met beide ogen tegelijkertijd.
- Zeg daarbij zacht zijn naam, daar kan hij uit afleiden dat je vriendelijke bedoelingen hebt. Katten letten het best op zachte, hoge geluiden (hun gehoor is gevoelig voor hoge frequenties). De toon waarop wij tegen baby’s praten is heel geschikt.
- Imiteer het ‘rrrr’-geluidje door lucht te laten ontsnappen tussen boven- en onderlip.
Laat het initiatief tot contact van de kat uitgaan
- Spontane toenaderingspogingen kun je belonen met zachte aanmoedigende woorden. Of door voorzichtig een beloning zijn richting op schuiven.
- Komt je kat naar je toe? Steek dan langzaam een gesloten ontspannen vuist naar hem uit, zodat hij deze kan besnuffelen zonder te dichtbij te komen.
- Hij kan besluiten zijn gezicht langs je hand te wrijven, net zoals hij bij een andere kat zou doen.
- Door een vuist te maken kun je de aandrang weerstaan om je kat te aaien. Dat is van belang omdat de interactie succesvoller verloopt als je kat zelf besluit om ermee door te gaan zonder een fysieke intimiteit te moeten tolereren waar hij nog niet aan toe is.
Contact
- Reageert je kat positief door zijn kopje tegen je hand te wrijven? Dan kun je op jouw beurt voorzichtig zijn kopje aanraken. Het beste kan dit op de plekjes waar zijn geurklieren zitten:
– onder de kin;
– opzij naast de lippen;
– achter de snorharen;
– het gebied voor de oren waar de vacht iets dunner is. - Alleen doorgaan als je kat daar positief op reageert door zijn kopje tegen je hand te wrijven!
- Katten worden het liefst geaaid aan de zijkanten van hun gezicht, maar ook op de achterkant van de kop. Houd elke aanraking van lichaam en staart kort en bijna terloops.
- Laat je kat zelf besluiten wanneer het contact eindigt. Dit geeft hem controle over de situatie, wat op zichzelf een beloning is.
- Een kat houdt van veel, korte contactmomentjes op een dag. Mensen daarentegen houden van minder, maar langere contacten. Je bent bijvoorbeeld de hele dag aan het werk en als je thuis komt wil jij uitgebreid aandacht aan je kat geven… veel katten zijn daar niet van gediend en trekken zich uiteindelijk terug.
Gezellig samen zijn
Veel katten zitten graag bij ons in de buurt. Sommigen nestelen zich op de bank tegen ons aan of willen zelfs op schoot. Alleen katten die elkaar graag mogen zullen dicht tegen elkaar aan liggen te slapen. Als je kat zich zo gedraagt laat hij dus zien dat hij je als een kameraad beschouwt.
- Net als bij het begroeten is het belangrijk dat het initiatief van de kat uitgaat.
- Als hij naast je wil liggen kun je dat belonen met prijzende woorden, wat lekkers of aaien.
- Sommige zachtaardige en sociale katten vinden het fijn om gedragen te worden. Niet elke kat is daarop gesteld, ze zien het als een beperking van hun bewegingsvrijheid.
Veel plezier gewenst met je kat!
Bron: Zo train je je kat – Sarah Ellis en John Bradshaw