Een goed voorbereidde introductie van een nieuwe kat bij je kat
Samenleven katten

Hallo, ik kom hier wonen!

Het is zover, de introductie van een nieuw vriendje voor Minous de Poes. Eindelijk is ze niet meer alleen, ze verveelde zich zo… en nieuwe gordijnen kosten ook een lieve duit. Door de spijlen van het reismandje steekt opeens een gestreept pootje naar buiten, gevolgd door een roze neusje. De ogen van Minous puilen uit haar kassen. Een indringer in haar territorium, haar veilige wereldje is verleden tijd. Voor Minous is de derde wereldoorlog uitgebroken. Ze zal haar huis met poot en tand verdedigen of zich voor altijd in de schuilkelder terugtrekken.

De introductie van een nieuwe kat bij je eigen de katten, kan ze allemaal veel stress bezorgen. Als de eerste kennismaking verkeerd uitpakt dan heb je een groot probleem. Een reden om te werken aan een rustige introductie.

Laat je katten zelf het tempo bepalen: als de nieuwkomer gemakkelijk geaccepteerd wordt, zoals een kitten, dan kun je de introductie redelijk snel doen. Is je kat daarentegen op zijn hoede, doe dan rustig aan.

Eigen kamertje
Zet de nieuwe kat niet zomaar bij je kat neer. Houd hem apart in een speciaal voor hem ingerichte kamer. Met zijn eigen voer, vers water, een lekker warme mandje, kattenbak, speelgoed en klim- en krabmogelijkheden. Geef hem niet de favoriete kamer van je eigen kat, want daar zal deze niet blij mee zijn. Let er wel op dat je de nieuweling voldoende afleiding geeft en dat je zelf ook veel met de kat speelt, zodat jullie een goede band opbouwen.

Laat beide katten elkaar alleen ontmoeten als ze  beiden gegeten hebben. Na het eten worden katten doorgaans slaperig en rustig. En dat is een goed begin van de training. Deze gaat als vanzelf van start als je kat nieuwsgierig wordt naar de nieuweling aan de andere kant van de deur.

Pas als beide katten interesse in elkaar tonen onder de kier van de deur door, zonder naar elkaar te grommen of te blazen, zonder dat hun pupillen groot worden en zonder opstaande haren te krijgen, dan kun je de deur een klein beetje openen zodat ze elkaar neusjes kunnen geven. Als dit ook goed gaat mogen ze onder supervisie samen.

Begin met korte poosjes en haal ze dan weer uit elkaar. Doe dit meerdere keren per dag. Doet รฉรฉn van de katten opdringerig of vervelend, leid hem dan bij de ander weg met spel of een snoepje. Zet de nieuwkomer daarna terug in zijn kamer en probeer het later weer opnieuw. Maak de tijd dat ze samen zijn dan wel iets korter.

Deze methode kan ook gebruikt worden bij het opnieuw introduceren van een kat na een hevige ruzie, of als je met een kat naar de dierenarts bent geweest. Mocht deze methode niet voldoende zijn dan heb ik ook nog een uitgebreid introductieprogramma voor jullie.

Veel succes gewenst!