Pieper zoekt een schuilplek omdat hij angstig is voor het vuurwerk.
Angst

Je kat vuurwerk-proof maken

Vuurwerkangst

Mijn rode katertje Pieper heeft vuurwerkangst. Van twee weken voor tot twee weken na de jaarwisseling schuilt hij meerdere malen per dag op zijn slaapplek onder de bank. Het geknal in de straat wordt immers niet alleen beperkt tot oudejaarsavond. Voorbijlopende jongeren beginnen al met knallen zodra het vuurwerk in de winkel ligt.

Het gehoor van katten is veel beter dan dat van mensen, het geluid van vuurwerk komt daarom bij hen veel harder aan. Vandaar dat ik al in oktober begin met vuurwerktraining. Ik wacht niet af tot er hier en daar al een knal klinkt, want dan ben ik te laat omdat Pieper al bang is. Het doel van de training is om hem te laten wennen aan de geluiden van vuurwerk. Daarvoor gebruik ik vuurwerkgeluiden via internet.

Vuurwerktraining

  • De momenten van trainen kies ik als Pieper ontspannen is.
  • Tijdens het afspelen aai ik hem, speel met hem of geef hem wat lekkers zodat hij de geluiden gaat associëren met iets positiefs.
  • In het begin zet ik het volume heel zacht. Het geluid mag bij hem geen angst opwekken. Daarom let ik op signalen van angst bij zoals grote pupillen, platliggende oortjes of sluipend lopen.
  • Wanneer Pieper angstig reageert zet ik meteen het geluid zachter.
  • Gaat het goed en hij is niet bang, hij eet of speelt door, dan zet ik de volgende dag het volume iets harder. Dit herhaal ik dagelijks tot het geluid vergelijkbaar is met wat je bij de jaarwisseling hoort.
  • Ik train in korte sessies en sluit af als het goed gaat, dus niet als hij bang is. Hoe lang een kat vuurwerktraining nodig heeft varieert per individu. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen.

Stress verlagen
Bij angstige katten zoals Pieper zal een vuurwerktraining alleen niet voldoende zijn. Daarom tref ik enkele weken van tevoren extra maatregelen.

Schuilplekjes
Pieper heeft zijn schuilplek onder de bank in de woonkamer, maar ik ga zorgen dat hij in iedere kamer een aantal schuilmogelijkheden heeft. Boven maak ik een verstopplekje onder in de kledingkast en zorg dat de deur op een kiertje blijft. Verder gebruik ik meerdere schuildozen. Ik leg een grote kartonnen doos op de kop en knip er een poortje in, eronder leg ik een zacht kussentje. Tegen de tijd dat het geknal begint weet hij precies waar hij naar toe kan vluchten.

Radio
Overdag laat ik de radio aan, daarbij zorg ik wel dat deze op een rustige zender staat. Pieper luistert elke dag naar Radio 2, maar Sky Radio is ook favoriet.

Voedingssupplementen
Twee weken voor de jaarwisseling begin ik met het mengen van het voedingssupplement Zylkene® door Piepers eten. Dit product is ontwikkeld om honden en katten in spannende tijden te ondersteunen. Het bevat alpha-casozepine dat uit melkeiwit wordt gehaald.
Een alternatief is Telizen® met de werkzame stof L-theanine. Deze stof helpt je kat beter te ontspannen en vermindert gedrag dat geassocieerd wordt met angst. Beide supplementen geven geen vervelende bijwerkingen.
Er is zelfs hoogwaardig voer op de markt waar ook het alpha-casozepine eiwit in is verwerkt, zoals Royal Canin Calm Diet of Hill’s Prescription Diet C/D™. Als je kat dieetvoer krijgt, overleg dan wel eerst even met je dierenarts.

Feliway®
Je zou ook een Feliway Classic verdamper in het stopcontact kunnen steken. Deze bevat gesynthetiseerde gezichtsferomonen. Je kat scheidt zelf ook gezichtsferomonen af tijdens het geven van kopjes, bijvoorbeeld tegen objecten in zijn leefomgeving. Het geeft hem een veilig gevoel overal zijn eigen geur te ruiken. Maar let op, het werkt niet voor alle katten. Als je kat er onrustiger van wordt kun je het beter weghalen.

Medicatie
Als je verwacht dat je kat rond de jaarwisseling echt extreem angstig zal zijn dan kun je met je dierenarts overleggen over de inzet van geschikte medicatie in de vorm van een angstremmer. Kom niet in de verleiding om dit via internet te bestellen. Je dierenarts kent de lichamelijke conditie van je kat en kan een veilige dosering bepalen. De aanbevolen medicatie, zoals ook veel van mijn collega’s dit zien, is Gabapentine.

Gebruik nooit een middel dat Vetranquil heet of middelen die acepromazine bevat. Deze middelen zorgen dat je kat gevoeliger wordt voor geluiden, hij kan alleen niet meer op reageren omdat zijn spieren verslapt zijn. Het gevolg is dat je kat de volgende keer dat hij vuurwerk hoort nog banger zal reageren.

Chippen
Pieper is, net als veel katten, gechipt. Maar heb je dit nog niet gedaan, ga het dan toch even doen. Het komt vaak voor dat katten die tijdens vuurwerk buiten zijn, in angst wegrennen en verdwalen. Dit geldt zeker voor katten die anders nooit buiten komen. Zij kennen de omgeving niet en vluchten in paniek weg. Zorg ook dat de gegevens bij de databank up-to-date zijn.

Oudejaarsdag
De hele dag wordt er geknald in opmars naar het spektakel rond middernacht. Het kattenluik heb ik de dag ervoor al afgesloten. Liet ik Pieper eerst op de rustige momenten nog wel even buiten, nu mag hij de deur niet meer uit.

Pieper is gelukkig gewend om zijn behoefte op een kattenbak te doen, maar veel katten doen het altijd buiten. Zet dan tijdelijk een kattenbak met tuinaarde voor hem klaar.

Ik zet op verschillende plaatsen in het huis extra eet- en drinkbakjes zodat Pieper zelf kan bepalen waar hij zich het prettigst voelt om te eten en te drinken. Eet- en drinkbakjes kun je het beste niet naast elkaar zetten

De radio gaat een standje harder en als het donker wordt dan doe ik de gordijnen dicht en zorg dat de kamers goed verlicht zijn zodat de lichtflitsen buiten geen invloed op hem hebben. Alle binnendeuren staan op een kier zodat Pieper kan schuilen waar hij wil. (Isoleer de verstopplekjes eventueel met dikke dekens die het geluid dempen.)

Zelf zorg ik altijd dat ik thuis ben als het vuurwerk losbarst zodat ik Pieper kan steunen. Vroeger werd juist geadviseerd om het dier te negeren want je wilt hem niet belonen voor angstig gedrag. Maar daar is men al lang weer op teruggekomen, het wordt juist gezien als dieronvriendelijk. Ik geef Pieper juist aandacht als hij contact zoekt. Schuilt hij echter, dan laat ik hem met rust en probeer zo normaal en rustig mogelijk te doen. Katten zijn erg gevoelig voor veranderingen in jouw gedrag en voelen dat je angstig bent.

Voor het gemak heb ik mijn ander kat Warrel even buiten het verhaal gelaten. In tegenstelling tot Pieper is hij totaal niet bang voor vuurwerk of harde geluiden. De mate waarin een kat angstig is heeft te maken met genetische aanleg, socialisatie en ervaringen, maar dat is iets voor een ander verhaal. Heb je nog vragen of wil je begeleiding bij de vuurwerktraining? Neem dan dan gerust contact met mij op.

Ik hoop dat jij en je kat veel aan dit verhaal hebben en bij deze wens ik jullie een rustige jaarwisseling en een geweldig nieuw jaar!