Kattengedragstherapie

Hoewel gedragstherapie voor honden bekend is bij het grote publiek, hebben veel mensen in Nederland nog niet van kattengedragstherapie gehoord. Toch blijkt uit onderzoek dat tussen de 20 en 50% van de katten gedragsproblemen ontwikkeld. Daarvan bestaat het merendeel uit binnenkatten die belemmerd worden in het uitvoeren van natuurlijk gedrag dat hun familieleden in het wild ook vertonen, namelijk; jagen, exploreren, krabben, klimmen, een territorium hebben, de mogelijkheid om afstand te houden of zich terug te trekken.

Kattengedragstherapie is een goede oplossing voor de voorkomende gedragsproblemen. De adviezen zijn praktisch en wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt gezocht naar wat het gedrag uitlokt, naar de onderliggende motivatie die de kat heeft om het gedrag te vertonen en hoe het gedrag veranderd kan worden. Daarna volgt er een diagnose en een, naar uw situatie, op maat gemaakt advies. Vanzelfsprekend krijgt u ook een goede begeleiding in het uitvoeren van dit advies. De betrokkenheid van de eigenaar bepaalt grotendeels het slagen.

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het inroepen van hulp. Ingesleten gedragsproblemen zijn moeilijker te behandelen. Wanneer u de adviezen zo consequent mogelijk uitvoert, kunt u in veel gevallen al binnen een paar weken sterke verbetering zien.

Ik kan u helpen met een adviesgesprek of een preventief advies aan huis. Het is bedoeld voor vragen over de meer alledaagse dingen waar u bij uw kat tegenaan loopt en vragen over hoe u dingen het beste kunt aanpakken. Het werkt preventief en voorkomt juist problemen. Gedragsproblemen zijn complexer en vragen om een gedragsconsult aan huis waar ik uw kat en zijn omgeving kan observeren.