Spinner, een uitsnede van haar prachtige gezichtje.
Samenleven katten

Meer katten is niet altijd beter

Meer katten is niet altijd beter. Onze huiskat komt voort uit een solitair dier en de bereidheid tot samenleven met soortgenoten varieert nogal.

Het is wijsheid achteraf, maar ik ben dus ook niet altijd kattengedragstherapeut geweest. Eind jaren 90 ging ik op mijzelf wonen. En omdat ik vanaf mijn 4e jaar nog nooit ‘katloos’ was geweest – en er niet aan moest denken om het te zijn – besloot ik om 2 kittens te adopteren die samen konden opgroeien. Mijn nicht had twee nestjes, ‘ongelukjes’. De moeders hadden de kittens op de grote hoop gegooid. De ene moeder nam de kittens plichtsgetrouw onder haar hoede terwijl de ander de boer op was of op het balkon lag te dutten.

In de eerst maanden had ik twee onbezorgde kittens. Ze sliepen samen,  speelden samen en wasten elkaar. Maar al snel merkte ik dat Mi-Ké toch de overhand kreeg, ze was baziger en feller. Spin likte Mi’s snuitje, waarna Mi Spin op haar kopje likte, waarna Spin een beetje omhoog ging om Mi op haar kopje te likken, waarop Mi nog meer omhoog ging om Spin bovenop haar kopje te likken. Het deed denken aan Ome Willems ‘Deze vuist op deze vuist’ en uiteindelijk gingen ze ook daadwerkelijk ‘op de vuist’. En veel beter werd het ook niet meer. Er was een wapenstilstand die af en toe verbroken werd.

Als gedragstherapeut zou ik nu adviseren om het huis zo in te richten dat beide katten elkaar kunnen vermijden. Ik deed op dat moment gelukkig instinctief wat goed was. Ik liet de deuren op een kiertje, zodat er altijd gelegenheid was om te vluchten. Ik zorgde voor meerdere voer- en waterbakjes en verspreide deze door het hele huis zodat ze elkaar bij het eten of drinken niet tegen hoefden te komen, maar daarnaast ook niet de toegang konden blokkeren. Hetzelfde deed ik met de kattenbakken. En natuurlijk had ik genoeg speelgoed liggen om de poezen af te leiden van de ergernis aan elkaar.

Spinner en Mi-Ké.

Spinner en Mi-Ké zijn op hoge leeftijd overleden en aan beiden denk ik vol warmte aan terug. Mijn lieve, lieve Spinner en Mi-Ké mijn kleine clown. Het enige wat ik naast mijn herinneringen over had waren twee potjes met as die ik zorgvuldig bewaarde met hun dierenpaspoort. Een tijdje terug was ik op een beurs waar ik prachtige urntjes zag. Zo mooi, maar ook best prijzig. Ik gunde mijn beide poezen ook best zo’n mooie urn. Mijn getwijfel viel op en de dame van de kunstwerkjes sprak mij aan. ‘Maar dan doet u de as toch samen in een urn’. Opeens viel ik terug in de tijd en keek de dame verschrikt aan. ‘Nee, dat kan ik niet doen! Dat wordt een grote wolk as, ze vechten elkaar de urn uit! Waarop de dame mij totaal verbijsterd aankeek.

Nog een paar tips voor bij de adoptie van katten:

  • Neem liever twee kittens uit eenzelfde nestje
  • Bij voorkeur van hetzelfde geslacht, want katers spelen tot op hoge leeftijd en poezen niet, dit kan wrijving geven
  • Neem je een volwassen kat of kitten bij je eigen kat, doe dit dan volgens een introductietraining. Hiervoor kun je contact opnemen met mij.