Pieper is ontspannen dankzij de tabletjes Alprazolam
Angst

Mijn ervaring met Alprazolam

Pieper is een angstige kat. We kunnen daar goed mee omgaan, met vuurwerk als uitzondering. Ik heb geprobeerd hem te wennen aan het geknal met behulp van vuurwerkgeluiden op Youtube (zie mijn blog ‘Je kat vuurwerkproof maken’). Maar in tegenstelling tot Warrel is hij te angstig. Daarom heb ik gekozen om Alprazolam te gebruiken.

Als gedragstherapeut adviseer ik mensen met katten die hevige vuurwerkangst hebben om, in overleg met hun dierenarts, Alprazolam aan de katten te geven. Dit is een angstremmer en een goede optie als andere dingen niet werken zoals bij Pieper het geval is. Als ik het mijn cliënten wel adviseer, dan zou het hypocriet zijn als ik het ook niet bij mijn eigen katten zou gebruiken wanneer het nodig is.

Spinnen
Om 14.00 uur gaf ik Pieper dus zijn eerste pilletje. Om 20.00 uur ging ik er even tussen uit. Hij lag te dutten op zijn krabplank en In het voorbijgaan gaf ik hem nog even een aai, hij keek me minzaam aan. Doorgaans spint Pieper luidruchtig als ik hem aai, zo hard dat het door zijn hele lijfje trilt. Nu bleef het oorverdovend stil en dutte hij verder. Een mogelijke reden kan zijn dat Pieper meer zelfvertrouwen voelde. Een kat zegt namelijk door te spinnen tegen andere katten en ook mensen dat ze niets van hem te vrezen hebben. Spinnen voorkomt agressie en daardoor onnodige vechtpartijen. Ik miste ik dat lekkere, zachte, ronkende lijfje wel een beetje.

Warrel en Pieper.

Eetlust
Om 23.00 uur was ik weer thuis waarna ik Pieper een tweede pilletje gaf. Even later ging de deurbel, een vriendin kwam om samen met mij de jaarwisseling te vieren. De hapjes kwamen op tafel, de port in de glazen en Pieper tussen dit alles midden op tafel in een poging het record zalmwraps eten te verbeteren. Met een schuin oog zag ik dat zijn voerbakje ook al leeg was. Alprazolam zou als bijwerking een negatief effect moeten hebben op de eetlust. Maar de uitzondering zal de regel wel weer bevestigen of zijn onzekerheid, die hem normaal van dit gedrag zou weerhouden, was afwezig. In opmaat naar het nieuwe jaar hield ik met mijn ene hand het bord hapjes in de lucht, buiten Piepers bereik, en in mijn andere hand een glaasje port.

Dapper
Pieper had de avond van zijn leven. Met een volle maag rolde hij op zijn rug op het tapijt, kopjes gevend tegen de schoenen van mijn vriendin. Hij spinde niet en haar aaien werden door hem ontvangen met speels bijten. Niet des Piepers, ook omdat hij visite sowieso liever mijdt. Uitgerold kuierde hij op zijn gemak naar de keuken en liet zich op zijn zij vallen. Dit trok de aandacht van Warrel die wel trek in een dolletje had.

Warrel maakt graag misbruik van Piepers angstige karakter. Doorgaans kunnen beiden goed met elkaar overweg, ze wassen elkaar en slapen samen, zolang Warrel maar zijn zin krijgt. Een blik van hem is genoeg om Piepertje te doen wijken. En heeft Warrel een speelse bui? Dan gaat hij Pieper treiteren in de hoop dat deze wegrent, Warrel heeft enorm veel lol in die wilde achtervolgingen.
Maar die avond verliep ook dit anders dan normaal. In plaats van te vluchten draaide Pieper zich dapper om, keek Warrel recht in zijn ogen en gromde. Een diep macho geluid. Vervolgens maakte hij zich op voor de aanval. Warrel deinsde verbluft achteruit. Nadat ik de gemoederen had gesust bleef hij ver uit Piepers buurt en hield hem met argusogen in de gaten. Waar was die goede oude tijd toen Pieper nog een piepertje was?

Chillen
Ook het geknal om 24.00 uur bracht geen verandering in Piepers gemoedstoestand. Hij had zijn plekje op de krabplank weer opgezocht waar hij totaal op zijn gemak lag te chillen. Wat een verschil met vorig jaar toen hij niet onder de bank vandaan wilde komen.
Ook de dagen daarna was hij minder schrikachtig, knallen in de verte boeiden hem totaal niet. Naast het remmen van de angst heeft Aprazolam namelijk nog als bijkomend voordeel dat de angstmomenten niet opgeslagen worden in het geheugen. Dus als hij die al avond bang is geweest, dan weet hij dit niet meer zo goed.

Ondanks de vuurwerkangst is Pieper niet bang door de tabletjes Alprazolam

En Warrel… ? Tot nu toe legt hij Pieper geen strobreed in de weg. Maar ook Pieper is veranderd, hij laat zich niet zo snel door Warrel uit de kast lokken. Hij lijkt zelfverzekerder. Hoe lang de nieuwe situatie blijft weet ik niet, maar ik geniet er wel van.

Ik ben blij dat ik heb besloten om voor Pieper Alprazolam in te zetten. Hij heeft een goede avond gehad, het werkt prima bij vuurwerkangst. Het is bijzonder om te zien wat het deed voor zijn zelfvertrouwen. Toch ben ik heel blij dat ik mijn lieve Piepertje weer terug heb. Volgend jaar zal ik zeker weer Alprazolam inzetten, maar dan denk ik dat voor Pieper 1 tabletje genoeg is.

Nog een goed 2019 voor kat en mens gewenst!