Nieuws

15-03-2023 – Goede vooruitgang in de strijd tegen FIP

De medicatie is niet meer alleen toegankelijk via de zwarte markt of facebook. Remdesivir (prodrug van GS-441524) is verkrijgbaar in injectievorm als humaan geneesmiddel. Het valt niet onder de middelen die alleen bij mensen mogen worden toegepast, en mag dus ook, binnen de cascade, veterinair worden ingezet. GS-441524 is niet verkrijgbaar als kant-en-klaar geneesmiddel, en moet dus magistraal bereid worden. Met de inzet van de Apotheek Diergeneeskunde van de faculteit Diergeneeskunde zal het binnenkort mogelijk zijn om ook in Nederland katten met FIP te behandelen.

Drs. Marieke Knies is bezig om met de grondstoffen van Remdesvir een oraal medicijn maken waarmee FIP behandeld kan worden. Ze is daarmee ver. Momenteel is ze bezig met een onderzoek naar onder meer de meest effectieve dosering. Het doel is het maken van een protocol waarmee dierenartsen de behandeling kunnen starten.

Wil je een kat in verband met een verdenking van FIP doorsturen, dan kun je contact opnemen met Drs. Marieke Knies via FIP@uu.nl. Voor de behandeling moet je meermalen naar Utrecht reizen. De kosten zullen ergens tussen de 1500 en 3000 euro liggen.