Een kattenpootje met scherpe nageltjes, zoals hier te zien, kan veel schade aanrichten aan je interieur
Natuurlijk gedrag

Ongewenst krabben

Krabben is natuurlijk gedrag van katten. Het rekt de spieren en onderhoudt de nagels. Daarnaast dient het als communicatiemiddel. Door te krabben op belangrijke plaatsen markeren katten hun territorium. De krassen zijn niet alleen zichtbaar, maar geurkliertjes bij de voetzooltjes geven ook nog een geurtje af die andere katten kunnen herkennen. Belangrijke krabplaatsen zijn op plekken waar katten veel langs lopen en die opvallend zijn. Wij mensen vinden dit doorgaans een probleem als dit binnen gebeurt, zoals aan deurposten, stoelen, een tafelpoot, de hoek  van de bank of de kast.

Geen straf!
Straffen werkt niet omdat de kat het niet begrijpt, krabben is namelijk natuurlijk gedrag voor hem. Hij zal zijn straf met jouw aanwezigheid in verband brengen en de kans dat het de onderlinge band beschadigd raakt is groot. Bovendien zal hij het ongewenste gedrag, als je er niet bent, blijven vertonen. Beter is het om hem met een speelhengel af te leiden als hij naar de krabplek loopt en hem vervolgens naar een plek te lokken waar hij wel mag krabben.

Krabben is natuurlijk kattengedrag wat voor veel mensen een probleem vormt.

Wat kun je er aan doen?
Ontmoedig het krabben op plaatsen waar je dit niet wilt hebben. Bij elk kattengedrag waar je het niet mee eens bent moet tegen iedere ‘nee’ wel een ‘ja’ staan. Moedig hem aan om de plekken te gebruiken waar je het juist wel mee eens bent. Geef je kat daarom voldoende mogelijkheden om te krabben in de vorm van een krabpaal, maar ook een krabplank tegen de muur, een kokosmat of kartonnen krabmeubel op de vloer of een mooi design krabmeubel zijn prima alternatieven. Als je meerdere katten hebt dan moet je wel zorgen voor meerdere krabmeubels.

Ontmoedigen

 • Maak de krabplekken onaantrekkelijk door er bijvoorbeeld een fleecekleedje  te hangen. Hij trekt dit mee tijdens het krabben. Ook plastic zeil kun je gebruiken, daar krijgt hij juist geen grip op.
  Verder zou je voor ‘Sticky Paws’* kunnen kiezen. Het is dubbelzijdig plakband dat je op de krabplek kunt plakken. Het plakt minder dan gewoon plakband zodat de voetzooltjes van de kat niet beschadigd raken. Aluminium folie is niet zo handig omdat katten daar graag mee spelen.
  *) ‘Sticky Paws kan ook gebruikt worden om andere oppervlakten, zoals het aanrecht of een kookplaat, minder aantrekkelijk te maken.

Aanmoedigen

 • Spuit de krabplekken in met Feliway spray. Dit maakt, in het geval van markeren, de noodzaak van geurafzetting door krabben overbodig.
 • Plaats de krabpalen bij de krabplekken in de buurt. De kat heeft die plekken niet zo maar uitgekozen. Mogelijk is het bij zijn slaapplek en wil hij zich uitrekken. Ook kan het een geschikte plaats zijn om zijn territorium te markeren.
 • Kies een krabmeubel wat overeenkomt met de wijze waarop hij daar krabt. Kies een liggend krabmeubel als de kat op een horizontaal vlak krabt (denk aan vloerbedekking).
  Kies een staand krabmeubel als hij op een verticaal vlak krabt (denk aan een deurpost).
 • De leeftijd en gezondheid van de kat kan zijn manier van krabben ook bepalen. Heeft hij gewrichtsproblemen? Dan zal de kat eerder kiezen voor een horizontale krabplek. Hou daar rekening mee.
 • Moedig de kat met een lekker geurtje aan om de krabplaats te gaan gebruiken. Spuit er catnipspray of valeriaan op. Spuit wel op een hoogte dat de kat moet rekken om er bij te kunnen! Dit lokt krabben uit. Een goede krabpaal voor een kat is langer dan de kat in uitgerekte staat, zodat deze zijn spieren goed kan uitrekken.

Krabmeubeltraining
Samen met de aanpassingen zoals hier boven beschreven kun je de kat ook gaan trainen om de geschikte plaatsen te gaan gebruiken:

 • Spuit catnipspray of valeriaan op het meubel (al eerder genoemd);
 • Als de kat het meubel nadert kunt u dit belonen met iets lekkers* en met lieve woordjes;
 • Wanneer dit gemakkelijk gaat kun je door naar de volgende stap:
 • Beloon hem nu alleen als hij contact maakt met de paal;
 • En de laatste stap: Beloon hem alleen als hij krabt aan de paal;
 • Blijf dit laatste lang volhouden.

Als je kat het meubel negeert kun je hem er ook naar toe lokken met een speelhengel en belonen als hij er contact mee maakt. Als hij er niet aan krabt dan kun je dit ook uitlokken met de speelhengel. In het geval van een krabpaal kun je de hengel net buiten zijn bereik te houden zodat hij moet rekken en klimmen.

Voorkomen is beter dan genezen. Leer je kitten meteen waar een krabpaal voor dient.

*) Voedselbeloningen moeten heel klein zijn, maar zorg wel dat het voor de kat een echte traktatie is. Een injectiespuit of knijptube met lepeltje (om baby’s te leren eten) met vleespasta vormt een uitstekende manier. Je kunt vleespasta maken door blikvoer of vlees of vis met water te pureren. Gebruik geen vlees- of vispasta voor menselijke consumptie. Dit bevat teveel zout.