Verhuizen

Verhuizen met je kat

Verhuizen geeft veel stress, niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor je kat. Katten stammen af van de solitair levende Afrikaanse wilde kat. Dit dier is voor zijn overleven afhankelijk van de veiligheid van zijn territorium. Dat instinct is nog  in meer of mindere mate waarneembaar bij onze huiskatten. Ze houden er van dat hun omgeving voorspelbaar is en dat ze er controle over hebben. Als dit niet het geval is, zoals bij verhuizen, dan ervaart een kat sneller stress.

Gelukkig kun je verhuizen een minder nare ervaring voor je kat maken.

Verhuisdozen zijn leuk!
Stel de kat gerust als de eerste dozen door je worden volgepakt. Zijn territorium  is snel aan het veranderen, en daar houden katten niet van. Maak er een spelletje van rondom de dozen, laat hem erin, eruit of erop springen. Geef hem voldoende aandacht, ook als je het druk hebt.

Een grijze kat in een doos.

Een eigen kamertje in het oude huis
Je kat heeft een veilige plek nodig waar hij zich terug kan trekken tijdens de aanloop naar de verhuizing. Wen hem alvast aan een eigen ruimte waarin alles staat wat hij nodig heeft. Denk daarbij aan kattenbakken, voer, water, krabpaal, slaapmandjes en speelgoed. Ook heel belangrijk zijn verstopplekjes zoals een kartonnen doos, waarin hij zich veilig kan terugtrekken als hij lawaai hoort. Laat een radio zachtjes spelen om omgevingsgeluiden te dempen. Op de uiteindelijke verhuisdag of als de veranderingen in huis zodanig zijn dat hij stress ervaart, is het een veilig plek voor hem geworden waar je hem kunt opsluiten zodat hij niet kan vluchten.

Kattenbakken
Je kat heeft twee kattenbakken nodig omdat veel katten liever niet plassen en zich ontlasten op dezelfde bak.  Plaats ze niet te dicht bij voer, water en het slaapmandje. Katten geven de voorkeur aan kattenbakken zonder kap, anderhalf keer de lengte van de kat, met fijne geurloze vulling.

Buitenkat
De buitenkat kan er zelf voor kiezen om het inpakken en het gerommel deels te mijden. Zorg er voor dat je op vaste tijden stopt zodat hij zich binnen veilig voelt en kan eten en slapen. Ook voor hem is een eigen kamer nodig om zich veilig terug te trekken en van waaruit hij verhuist kan worden.

Zwart-witte buitenkat staat in het zand. Hij neemt tijdens het flehmen feromonen waar.

Maar wat als de kat niet aan een kattenbak gewend is?

Om hem duidelijk te maken waar deze bakken voor zijn, vul je ze met iets dat hij buiten ook al gebruikt om zijn behoefte te doen, tuinaarde. Als hij daaraan gewend is kun je een beetje kattenbakvulling bijmengen. In de loop de van de weken kun je steeds meer kattenbakvulling bijmengen.

Reismandje
Om je kat aan een reismandje te wennen kun je het alvast met een eigen dekentje in zijn kamer laten staan. De kans is groot dat hij zich er in gaat verstoppen of er in slapen. Op de dag van de verhuizing heeft het dan zijn eigen geur en voelt het vertrouwd.

Hoe je een kat aan een reismandje en aan de autoreis kunt laten wennen is te lezen in mijn blog ‘Met je kat naar de dierenarts’.

Ook een eigen kamertje in het nieuwe huis
Zorg dat je in het nieuwe huis ook een eigen kamertje voor je kat vrij houdt. Daar kun je de spulletjes uit zijn kamertje weer neerzetten en hem vervolgens ook weer opsluiten.

De verhuisdag
Voordat de verhuizers komen moet hij in zijn eigen kamertje opgesloten zitten. Plak een papiertje op de deur zodat de verhuizers weten dat deze deur niet geopend mag worden. Ontruim deze kamer als laatste en pas als de kat veilig in zijn reismandje zit. Het zou mooi zijn als je met hem een aantal keer hebt kunnen oefenen met de reismand en de auto.

Neem je kat mee in de eigen auto. Breng hem naar zijn kamertje in het nieuwe huis, dat je al een beetje hebt ingericht met zijn spulletjes. De poezenmandjes en kleedjes kun je overigens beter niet wassen, ook de kattenbak niet schoonmaken en neem de oude krabmeubels mee. Ook je eigen vloerkleden, gordijnen, kleedjes, kussentjes etc. niet wassen. Op die manier kunnen zoveel mogelijk geurtjes van de kat meeverhuizen zodat het nieuwe huis naar hem ruikt.

Zet de reismand niet middenin zijn kamer, daar houden katten niet van. Zet deze op een beschut plekje en zet het mandje open zodat hij zelf kan beslissen om eruit te komen. Stel hem gerust door zachtjes tegen hem te praten en geef wat te eten.

Als je meerdere katten hebt kunnen deze, als ze het goed met elkaar overweg kunnen, natuurlijk ook samen op de kamer.

Wennen aan het nieuwe huis
Laat je kat eerst in zijn kamer tot rust komen en geef hem, na enkele dagen als het huis nagenoeg helemaal is ingericht, langzaam meer ruimte. Pas op dat hij niet kan ontsnappen. Check of alle deuren en ramen dicht zijn. Controleer ook of er plekjes zijn waar hij in weg kan kruipen, zoals achter keukenkastjes of onder vloeren. Zorg er wel voor dat er altijd een vluchtweg terug is naar de vertrouwde kamer.

Geef hem voldoende aandacht en speel geregeld met hem zodat hij afleiding heeft. Probeer ook zo veel mogelijk je vaste routine te behouden, katten houden van voorspelbaarheid.
Tijdens je afwezigheid kun je hem bezighouden door een voerpuzzel aan te bieden en iedere dag andere speeltjes neer te leggen.

Wanneer naar buiten?
Om je kat goed te laten wennen aan zijn nieuwe huis kun je hem het beste vier tot zes weken binnen houden. Hij zal zijn nieuwe huis als een veilige plek gaan zien. Als hij uiteindelijk naar buiten mag, en hij schrikt plotseling, dan zal hij terug het huis in vluchten en niet in blinde paniek de buurt in die hij niet kent.

Laat hem de eerste keer naar buiten bij slecht weer en met een lege maag zodat hij niet ver weg gaat en weer naar binnen wil. Wandel de eerste tijd met hem mee zodat hij er aan went een bepaalde richting uit te lopen, bijvoorbeeld bij een drukke weg vandaan. Dit kan ook aan een tuigje. Laat hem de richting bepalen. Blokkeer de lijn als hij een verkeerde richting op gaat en deblokkeer de lijn als hij een betere weg zoekt.

Als je kat gechipt is, vergeet dan niet de adresgegevens te veranderen voordat je hem naar buiten laat! Wil je een kattenluik installeren, neem dan een luikje dat werkt op de chip van de kat. Dat voorkomt dat andere katten je huis binnenwandelen.

Klik hier om de gegevens van de chip aan te passen.

Stress reducerende voedingssupplementen:
Mocht hij erg veel moeite hebben om binnen te zijn dan kun je hem een voedingssupplement aanbieden wat stress reduceert. Zylkene is zo’n middel, maar het stofje zit ook in het voer Royal Canin Calm en Hill’s CD Urinary Stress.