Katten houden er van om op hoge plekjes te zitten.
Natuurlijk gedrag

Waarom houdt mijn kat van hoge plekjes?

Of het nu bovenop de koelkast, een klimpaal of de hoogste plank van een boekenkast is, katten houden van hoge plekjes. Je hebt misschien net een heerlijk kattenmandje gekocht, maar als het op de vloer wordt geplaatst, kan het door de katten in je huis worden genegeerd. Waarom houden katten zoveel van hoge plekjes? Hier zijn enkele redenen:

1. Je kat ziet mogelijk gevaar eerder aankomen
Het geeft haar meer tijd om te ontsnappen, zich te verstoppen, zich op een aanval voor te bereiden of om te bepalen of iets een bedreiging is.

2. Buiten bereik
Als je kat in een huishouden woont met jonge kinderen of honden, is een mogelijkheid om zich terug te trekken op een hoge plaats de beste manier om alleen te worden gelaten. Het is belangrijk om kinderen en honden vroegtijdig te leren dat wanneer de kat op een hoog plekje zit, ze met rust gelaten wil worden.
In een huishouden met meerdere katten, waar onderlinge spanning is, geeft het katten een veilig gevoel om hun voer op een veilige hoge plek op te eten.

Ook is het een handige manier om een wat oudere, of te dikke kat weg te houden bij het voer van een jonge kat

3. Een uitkijkplaats voorde jacht
Voor een binnenkat is een hoog plekje in de buurt van een raam de perfecte plek om naar vogeltjes te kijken. Hoewel ze niet in staat is om ze te vangen, wordt het een vorm van Katten TV. Ook voor een buitenkat is een hoge plek, of het nu een boomtak of een dak is, een veilige plaats om naar prooi uit te kijken.

4. Fitness en speeltijd
Bij een klimpaal met meerdere plateaus heeft de kat het extra voordeel om te kunnen klimmen, springen en spelen van het ene plateau naar het andere, van onderen tot boven. Het houdt haar fit, ze kan haar natuurlijk gedrag (als semi-boomdier) uitleven en ze zal minder krabben op plekken waar het niet mag.

5. Geurbekendheid
Meubels die met andere familieleden worden gedeeld hebben ook de geuren van iedereen. Terwijl klimpalen en andere hoge plekjes alleen maar ruiken naar de katten die ze gebruiken. Geur speelt een grote rol in de kattenwereld als het gaat om identificatie, comfort en vertrouwdheid. Voor een kat die nerveus van visite wordt is het fijn om zich terug te kunnen trekken op een veilig plekje wat alleen naar haar ruikt.

In een huishouden met meerdere katten is het belangrijk om voldoende van deze hoge plekjes voor de katten te creëren zodat er geen concurrentie ontstaat. Sommige katten zullen hun plekje willen delen, maar anderen hebben meer persoonlijke ruimte nodig.

6. Warmte
Zelfs comfortabele kattenmandjes  kunnen koud zijn als ze op de vloer geplaatst worden waar het vaak tocht.  Hoge plekjes liggen verder van de tochtige vloeren en dichter bij de stijgende warme lucht.

(Bron: Pam Johnson Bennett)